Elixiruri de mai.
Mararul, patrunjelul si telina
Cand rupi o frunza de patrunjel ca s-o pui in oala cu supa, un fir de leustean ca sa boteze ciorba cu aroma sau o ramurea de marar ca sa parfumeze o salata de castraveti, nu te gandesti niciodata ca verdeturile pe care le-ai cumparat la piata ascund in ele comori cu mult mai nepretuite decat aromarea bucatelor. Ei bine, modestele frunze pe care le tocam fara mila cu ghilotina cutitului sunt zacaminte absolut fabuloase de principii vitale, medicamente verzi, pe care natura le umple de forta in luna Mai. Reconsiderate cu demnitatea care li se cuvine, scoase din rolul de Cenusarese ale bucatariei, ele va pot darui remedii de sanatate nepretuite. Folositi-le! Costa putin si pot mai mult decat tonele de medicamente pe care le inghitim.
Mararul
Este probabil zarzavatul cu cea mai lunga "cariera" din lume, folosirea sa ca adaos in mancaruri, dar si ca medicament fiind mentionata intr-un papirus egiptean vechi de peste 4000 de ani. Mararul a fost intens folosit si in medicina tibetana (Unani) si in cea indiana (Ayurveda), unde era administrat ca tonic digestiv, antiinfectios si antiinflamator. In Antichitate, romanii pretuiau in mod special mararul, care era un remediu de prim ajutor contra tulburarilor digestive si a durerilor de cap ce apareau dupa petrecerile prea imbelsugate. In medicina populara romaneasca sucul proaspat sau decoctul obtinut din tulpinile de marar se dadea contra bolilor de inima si contra tusei, dar si pentru diverse "boli femeiesti" ori pentru "boli de pantece".
Secretul frunzelor sale fine, de un verde ambrat, este constituit de uleiul aromat pe care il contin, o substanta cu proprietati terapeutice exceptionale. Uleiul aromatic din marar actioneaza in special asupra sistemului digestiv si a acelui nervos, dar are si alte actiuni, asa cum vom vedea in c