?Parerea mea despre activitatea PNA am tot spus-o. Daca de trei ani nu vedem nici un rezultat in lupta impotriva marii coruptii, iar de la Bruxelles ni se dau mereu semnale, nu cred ca trebuie sa mai asteptam mult. Cind o sa fac o asemenea solicitare, o sa o fac deschis si public?, a declarat Macovei, precizind ca revocarea ?nu se poate face dupa cum vrea ministrul justitiei. Prin lege acesta e obligat sa justifice solicitarea in scris, exista o pagina intreaga de criterii justificative in lege, astfel incit aceasta masura nu va putea fi ceruta abuziv?. Macovei a declarat ca pina acum revocarea procurorului general si a sefului PNA se facea in baza ?unei constructii imposibile?, atita vreme cit cel vizat de revocare era si membru al colegiului de conducere care trebuia sa ia o decizie in acest sens.
Viitorii sefi de instante vor fi testati
Conform noii legi, in citeva luni toate instantele ar urma sa aiba sefi noi, numiti in urma unui concurs care le va testa nu doar cunostintele juridice, ci si pe cele manageriale si de comunicare.
Presedintii si vicepresedintii Curtilor de Apel, tribunalelor si judecatorii vor fi numiti in functii de conducere de Consiliul Superior al Magistraturii, dupa ce vor participa la selectia organizata de Institutul National al Magistraturii. O alta prevedere importanta este cea prin care Consiliul Superior al Magistraturii devine organism permanent si urmeaza sa prezinte, anual, parlamentului, un raport de activitate.
Aviz partial de la CSM
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii si-au dat, marti seara, avizul consultativ doar pentru Legea referitoare la organizarea judiciara, aducind mai multe amendamente la acest proiect. Celelalte doua proiecte de legi - Legea privind statutul magistratului si Legea de organizare a CSM - nu au primit aviz favorabil. Noua magistrati au votat pentru si sase impot