Prin pachetul de legi privind proprietatea, guvernul a decis sa mareasca impozitul pe terenurile agricole de la 1 ianuarie 2006, cu scopul de a descuraja dezvoltarea agriculturii de subzistenta si a sustine infiintarea fermelor si a marilor exploatatii agricole.
Astfel, daca pana in prezent pentru un hectar de teren agricol, indiferent de calitatea acestuia sau de modul in care era folosit, o persoana platea un impozit anual de numai 11.000 de lei, incepand cu 1 ianuarie 2006, suma anuala datorata statului poate ajunge chiar la 600.000 de lei, in functie de calitatea terenului si destinatia acestuia.
Birurile infurie pe toata lumea afectata, insa ideea de la care a pornit actualul Guvern este aceea ca subventiile vor fi intotdeauna insuficiente pentru a sustine cultivarea eficienta a suprafetelor mici de teren.
Constient ca din punct de vedere economic, sectorul agricol este punctul nevralgic al Romaniei in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, ca urmare a faramitarii proprietatilor, Guvernul Tariceanu a decis sa mareasca impozitele, pentru a-i determina pe tarani sa lucreze pamantul in conditii de eficacitate.
Prin aceasta masura, autoritatile vor sa ii forteze pe micii proprietari sa se asocieze sau sa vanda terenurile unor mari exploatatori, pentru a putea fi desfasurata o activitate mai productiva, folosind o tehnologie superioara. „Vrem sa simplificam circulatia pamantului: vanzarea, cumpararea, inscrierea. Vom lucra la un program de concentrare a proprietatilor in Romania.
Sa nu se teama oamenii, concentrarea nu inseamna colhoz sau CAP", a anuntat recent ministrul agriculturii Gheorghe Flutur.
Ideea concentrarii terenurilor agricole a aparut in capmpania electorala, in care alianta D.A. a promis taranilor care depasesc 62 de ani, rente viagere anuale daca isi vor da terenul tinerilor, s