Bancile romanesti nu s-au inghesuit sa crediteze afaceri in agricultura, temandu-se de riscurile pe care ar fi trebuit sa si le asume. Pe partea lor, fermierii n-au bani si depind intr-o prea mare masura de natura. Companiile de asigurari au ezitarile lor.
Solutia finantarii afacerilor in agricultura ar putea fi aparitia unui fond de garantare a creditelor acordate fermierilor sI taranilor cu mici afaceri.
Ieri, Senatul a adoptat Legea investitiilor in agricultura, cu sanse de trecere si prin Camera Deputatilor pana la finalul acestei sesiuni, sustin oficialii Ministerului Agriculturii. O data aprobata, legea ar da posibilitatea garantarii de catre stat a creditelor contractate de agricultori de la banci.
Desi Romania dispune de teren agricol bun si beneficiaza de fonduri nerambursabile europene considerabile, performantele economice ale acestui sector sunt dezastruoase. Motivul - lipsa banilor. O afacere in agricultura ar putea fi finantata cu bani europeni. Intr-un scenariu optimist, in care un fermier face un proiect, il depune la SAPARD si dosarul sau este acceptat, apar totusi probleme.
SAPARD solicita o cofinantare de 50% si, in plus, va plati banii numai dupa efectuarea fiecarei lucrari, pe factura doveditoare.
Cine nu are jumatate din suma nu are ce face cu aprobarea. Acesta este motivul pentru care, de altfel, fondurile alocate prin Sapard, cu destinatia "Investitii in exploatatii agricole", au fost cheltuie pana in luna martie a acestui an doar in proportie de 15 la suta.
Lipsa surselor de co-finantare si reticenta bancilor in ceea ce priveste acordarea de credite agricole contribuie la gradul redus de dezvoltare a agriculturii in tara noastra.
Guvernul a decis, in acest sens, sa usureze accesul la credite pentru producatorii agricoli, garantand pentru acestia sau permitandu-l