Campania electorala din vara trecuta si-a desemnat de mult castigatorii. A venit timpul sa aflam si ce au avut de plata cei care au dorit sa ne reprezinte interesele, atat pe plan local, cat si la nivel central.
Pentru ca au existat suspiciuni privind modul in care se colecteaza banii pentru campania electorala, legea obliga partidele politice si reprezentantii lor in batalia pentru putere sa-si declare sursele si sumele puse la bataie.
Lista donatiilor in anul 2004, publicata in conformitate cu articolul 5, aliniatul 8 din legea nr.43/2003 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, ilustreaza exact contributia celor care au vrut sa ajunga parlamentari, dar si a diversilor „simpatizanti", prieteni sau diversi colaboratori.
Contributiile ar trebui declarate in totalitate la Curtea de Conturi. In caz ca lipseste vreun act, cat de mic, alegerile nu pot fi validate. Mai apoi, toate donatiile trebuie publicate in Monitorul Oficial pana la 31 martie a anului urmator. Cel putin asa prevede legislatia in vigoare.
O chestiune care vine in ajutorul partidelor ce nu doresc sa-si spele rufele in public ar fi o prevedere care spune ca identitatea donatorului poate ramane nedezvaluita, daca suma cu care a contribuit la bunul mers al campaniei electorale se mentine sub limita de 25 milioane, adica 10 salarii minime.
Lista publicata in MOF nr.217/31.03.2005, partea a III-a, se refera la contributiile Aliantei DA.
Din pacate, spre deosebire de alte liste similare ale celorlalte partide, informatiile sunt destul de zgarcit prezentate, pentru ca lista este pur si simplu o insiruire de nume de unde, din cand in cand, rasare si cate o persoana mai cunoscuta.
De exemplu, pe lista l-am ga