Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş este, ca număr de paturi, cel mai mare spital din ţară. Zilnic sunt internate zeci de persoane, bolnavi veniţi din toate colţurile ţării pentru a căuta la Târgu Mureş vindecarea. Mii de persoane care trebuie hrănite, fiecare în funcţie de particularităţile bolii de care suferă. Calculat pentru a asigura nevoile fiecăruia, dar şi pentru a nu le face rău bolnavilor, meniul zilnic este stabilit de specialişti în nutriţie.
Organizate în două schimburi, 30 de bucătărese pregătesc zilnic mâncarea ce va ajunge la paturile bolnavilor internaţi în cele 25 de secţii ale Spitalului Clinic Judeţean. Ieri, în aceste clinici erau internaţi 1.498 de bolnavi, care au beneficiat de trei mese, structurate în 18 feluri de regim alimentar. Meniul zilnic este întocmit de Rigmanyi Elisabeta, Ecaterina Bândilă şi Nicoleta Şerbănuţ, cele trei asistente dietetice ale blocului alimentar. "Meniul, stabilit în funcţie de boli, ajunge dimineaţa în fiecare secţie a spitalului şi a clinicilor pe care le deservim, astfel că bolnavii ştiu ce vor mânca în acea zi. Unii dintre ei iau legătura cu aparţinătorii, care le fac inconştient un rău aducându-le mâncare de acasă, dacă meniul zilei li se pare mai sărăcuţ. De fapt, fiecare calorie este măsurată cu grijă, în funcţie de afecţiunea fiecărui bolnav în parte, iar mâncarea este, atât calitativ cât şi cantitativ, suficientă. Bolnavii şi familiile lor ar trebui să conştientizeze că orice dietă trebuie respectată", spune Ecaterina Bândilă.
Bani puţini, muncă titanică
Cum fondurile nu sunt foarte mari, dar nici nu pot face rabat de la dietă, fiindcă în joc este sănătatea oamenilor, specialiştii nu-şi permit să improvizeze. "47.000 de lei pe zi, cât este alocat pentru un bolnav, împărţiţi în trei mese… Asta e foarte greu, mai ales că în proporţie de 98% din pacienţi sunt cuprinşi într-o for