Guvernul isi va asuma astazi raspunderea in fata Parlamentului pentru un pachet de legi pe care le considera esentiale in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Guvernul isi va asuma astazi raspunderea in fata Parlamentului pentru un pachet de legi pe care le considera esentiale in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana.
Printre ele se afla si controversatele modificari aduse legilor fundamentale din Justitie. Ministrul Justitiei, Monica Macovei (foto), a sustinut ieri o conferinta de presa in care a spus ca schimbarile legislative, criticate atat de adversarii politici, cat si de mai multi magistrati, nu readuc justitia sub controlul politic si nici nu vor leza in vreun fel cariera sau independenta magistratilor. "Singurul aspect in care ministrul Justitiei are un rol este propunerea si revocarea procurorilor generali. In rest, le-am dat magistratilor toata independenta pe care au cerut-o, iar Consiliului Superior al Magistraturii i-au fost intarite si sporite atributiile. Acum ramane de vazut ce vor face cu aceasta independenta", a declarat Macovei.
CONSECINTE. Daca pachetul de legi va fi asumat cu succes, toate posturile de conducere de la instante si parchete vor deveni vacante si pentru ocuparea lor se vor organiza concursuri. De asemenea, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, Ioan Amarie, pare sa fie prima persoana vizata de Monica Macovei, daca modificarile legislative vor intra in vigoare. Ministrul a spus ca s-a gandit deja la o persoana care ar putea veni la sefia acestei institutii, dar a refuzat sa precizeze despre cine este vorba.
ACHITARE Judecatoarea Andreea Ciuca a fost achitata ieri de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru toate acuzatiile aduse de Parchetul Anticoruptie. Dupa un an si jumatate de audieri si dezbateri, judecatorii instantei supreme au co