Pana la sfarsitul anului, buteliile de aragaz Shell si-ar putea schimba producatorul, Grupul Shell urmand sa se retraga de pe piata romaneasca, prin vanzarea diviziei globale de distributie a gazelor petroliere lichefiate (GPL), care detine si 55% din actiunile Shell Gas Romania.
TERMENE. Previzibila inca de anul trecut, tranzactia a devenit o certitudine datorita interesului aratat de investitori si ar putea fi finalizata pana la sfarsitul anului 2005, potrivit unor reprezentanti ai grupului, citati de Mediafax. In acest scop, luna viitoare se va infiinta o camera de date.
In 2003, Shell Gas Romania a avut un profit net de 2,9 milioane de euro, raportat la o cifra de afaceri de 47,3 milioane de euro.
COMPETITIE. Pentru Shell Gas Romania ar putea fi reeditata competitia dintre cele doua mari grupuri petroliere central-europene OMV (Austria) si MOL (Ungaria), care s-au intrecut si cu ocazia privatizarii Petrom, adjudecata de austrieci. Reprezentantii celor doua companii au refuzat sa comenteze. De altfel, Petrom controleaza restul de 45% din capitalul social al Shell Gas Romania, ceea ce confera o pozitie favorabila pe "grila de start", daca pachetul de actiuni in cauza ar face obiectul unei tranzactii separate. Analistii de specialitate nu exclud aceasta varianta.
VARIANTE. Compania romaneasca nu constituie o mare atractie in cadrul ofertei Shell, iar vanzarea separata ar putea fi mai interesanta tocmai datorita competitiei regionale. Nici la privatizarea Petrom colosii mondiali nu prea s-au inghesuit.
Alti doi competitori pe piata GPL sunt Butan Gas, mai ales la butelii, si AGIP la auto-gas. Pana la sfarsitul anului, buteliile de aragaz Shell si-ar putea schimba producatorul, Grupul Shell urmand sa se retraga de pe piata romaneasca, prin vanzarea diviziei globale de distributie a gazelor petroliere lichefiate (GPL), care detine si 55% d