Cum caldura pe care multi dintre noi o asteptam si-a intrat demult in drepturi, e musai sa-i tinem si noi isonul! Doar nu-i pacaleala vorba romaneasca cu "nemultumitului i se ia darul!" Asa ca azi vom stationa putin chiar acolo unde canicula este ca la ea acasa. Unde credeti� Ecuador!
Ecuadorul este renumit in special datorita marii varietati de fructe exotice, specialitatilor de peste si culturilor imense de cartofi! Inca din vremuri stravechi, exploratorii au descoperit aici, in America de Sud, primele plantatii de cartofi. Odata scoase "la lumina", acestea au fost exploatate la maxim, nu doar prin folosirea cat mai diversificata a acestei legume, dar si prin exportarea ei. Avand in vedere ca suntem in tara de bastina a cartofului, fiti siguri ca pretul acestuia este cel mult modic, pornind, in functie de tipul de cartofi, de la 4-5 peny pe kilogram. Adica echivalentul catorva paini.
Masa normala a localnicilor, cea de zi cu zi, este un exemplu incontestabil al predilectiei acestora pentru anumite alimente. Nu poti sa te ridici de la masa fara sa fi degustat macar un singur fel facut din orez, cartofi sau carne. Sunt cele trei ingrediente fara de care masa traditionala nu ar mai exista. Si cum altii nu pot servi nici o mancare fara sare si piper, aici acestea sunt inlocuite cu un sos absolut indispensabil pentru savoarea mancarii. Se numeste "aji", este foarte iute si e folosit adeseori drept garnitura la absolut orice fel de mancare. Inclusiv in supe, care tind sa devina, alaturi de preparatele din cartofi, specialitati ecuadoriene. Cele mai multe dintre supe sunt variatiuni pe aceiasi tema: cea a cartofilor. Asa ca nu-i de mirare cum de majoritatea ciorbelor si a supelor sunt cu si din aceasta leguma. Cei care sunt ceva mai curajosi, isi pot testa limitele degustand unul dintre felurile cele mai complexe, numit "caldo de plata" si facut din copite