In afara de faptul ca ne pune inima la grea incercare, alimentatia dezechilibrata afecteaza si ficatul. Cresterea alarmanta a obezitatii si diabetului din ultimii 20 de ani a dus la aparitia unei noi boli - steatohepatita nonalcoolica. In afara de faptul ca ne pune inima la grea incercare, alimentatia dezechilibrata afecteaza si ficatul. Cresterea alarmanta a obezitatii si diabetului din ultimii 20 de ani a dus la aparitia unei noi boli - steatohepatita nonalcoolica.
Steatohepatita nonalcoolica (SHNA), boala subestimata in trecut, devine prioritara din cauza prevalentei crescute in randul populatiei din intreaga lume. Aceasta reprezinta in prezent cea mai frecventa forma de boala a ficatului, care poate evolua spre fibroza avansata sau ciroza. Afectand atat femeile, cat si barbatii, steatohepatita nonalcoolica apare la 80% dintre persoanele obeze. Totodata survine in general intre 40 si 50 de ani. Dar, ca si obezitate, SHNA este din ce in ce mai frecventa inclusiv la copii si adolescenti.
ALIMENTATIE. Fiind direct legata de obezitate, diabet si consumul alimentelor tip fast-food, steatohepatita nonalcoolica afecteaza persoanele supraponderale, care nu consuma alcool si care nu sunt infectate cu un virus hepatic. Diagnosticul de SHNA se stabileste pe baza analizelor de sange (nivelul crescut al transaminazelor), ecografiei (inflamatie) si biopsiei.
Obiceiurile alimentare nesanatoase determina acumularea de grasimi (trigliceride) in celulele ficatului. Aceasta faza, numita steatoza, se caracterizeaza prin cresterea volumului ficatului, sesizabila la palpare si confirmata prin ecografie. In acest stadiu, boala se poate trata cu succes. Daca insa nu se instituie tratamentul corect, celulele ficatului pot forma un tesut fibros, faza numita fibroza, care poate degenera in ultimul stadiu - ciroza hepatica. De retinut ca SHNA evolueaza in ciroza in 15