Radu Anton Roman - nominalizat la Festivalul international de literatura de la Saint Malo, Franta.
Lunga calatorie prin lume a unei carti de bucate romanesti
Radu Anton Roman, scriitor si amfitrion al deja celebrei emisiuni de televiziune "Bucataria lui Radu" (aflata la al saptelea an de difuzare), s-a intors de curand de la Festivalul de literatura de la Saint Malo, unde a concurat la Premiul "Astrolab", acordat celor mai bune carti de calatorie. Pentru ca asa a fost considerata cartea sa de bucate tradusa in franceza ("Savoureuse Roumanie"), la o mare editura pariziana, "Noir sur blanc", anul trecut. Poate va intrebati ce au in comun calatoria cu bucatele, dar francezii asa vad gastronomia - ca pe o lunga calatorie spre universul unui pranz copios. De altfel, Radu Anton Roman asa a si scris aceasta carte, calatorind prin Romania si cautand retetele diferitelor zone geografice si povestile lor si ale oamenilor care le prepara, fiecare dupa calendarul lor traditional, religios si al anotimpurilor. L-am rugat pe foarte popularul si indragitul scriitor si "tele-As" sa ne impartaseasca impresii din aventura lui literara.
"Festivalul de literatura de la Saint Malo este anual si aduna o mie de scriitori ai lumii, de toate rasele si din cele mai indepartate colturi ale Terrei, toti tradusi deja, sau pe cale sa fie, in limba franceza. La Paris se creeaza un "tren al literaturii", care-i duce pe toti concurentii la Saint Malo, si va dati seama ca in cele trei ceasuri de drum, cei o mie de scriitori aflati in tren fac o atmosfera foarte colorata, pestrita, dar si fastuoasa si fermecatoare, in acelasi timp. Aceeasi atmosfera s-a pastrat pe tot parcursul festivalului, pentru ca acolo, de la inceput pana la sfarsit, toti scriitorii invitati au purtat costumele lor traditionale, specifice tarilor si zonelor lor. Numai eu nu mi-am adus costumul meu de F