Ion Jurca, din Berzovia, judetul Caras-Severin, are 200 de capre si laptele obtinut il valorifica sub forma de branzeturi. De profesie jurist, Ion Jurca s-a reprofilat pentru ca a considerat ca Ion Jurca, din Berzovia, judetul Caras-Severin, are 200 de capre si laptele obtinut il valorifica sub forma de branzeturi. De profesie jurist, Ion Jurca s-a reprofilat pentru ca a considerat ca este mai profitabil sa creasca animale. Branza produsa de el este vanduta angrourilor si apoi distribuita in toata tara. Intrucat si-a dat seama ca o cantitate mai mare de branza este mai usor de valorificat, a cooptat mai multi crescatori din judet si a constituit o asociatie. Ceilalti crescatori nu au la fel de multe capre, mai putin de 100 capete fiecare, si vand mai greu, in general in pietele din localitatile mai mari din judet. Pentru ca produsele din lapte de capra nu prea au vanzare in Romania, dar sunt foarte apreciate in Europa, cei 30 de crescatori s-au gandit ca solutia este de a incerca sa creasca productia de branza si apoi sa incerce sa exporte pe piata Uniunii Europene. "Foarte multi straini care vin la noi in judet ne lauda produsele. Branzeturile din capra sunt nu doar foarte cautate, dar mai ales valoroase, de exemplu o mare parte din branza cu mucegai produsa in Franta este facuta din lapte de capra. Romanii nu prea mananca asa ceva, dar europenii sunt foarte interesati", ne-a declarat Pavel Nefir, consultant agricol in Caras-Severin.
Crescatorii din Pojejena vor sa construiasca o unitate de procesare a laptelui de capra
Principala problema a crescatorilor de capre pentru a putea vinde pe piata europeana este procesarea laptelui, iar existenta in zona a unei unitati specializate le-ar fi de mare ajutor. Tocmai de aceea, taranii din comuna Pojejena, care detin 1.600 de capre, s-au hotarat sa construiasca o fabricuta. Mai intai vor sa se constituie i