Importanţa uleiului de măsline este indiscutabilă şi se bazează pe numeroasele lui virtuţi gastronomice şi medicinale. Conţine vitaminele A, B, K şi, mai ales, E (uleiul de măsline virgin conţine între 3 şi 30 mg la 100 ml), săruri minerale şi proteine vegetale. Datorită antioxidanţilor diverşi, uleiul de măsline aduce organismului componente esenţiale în lupta cu radicalii liberi, principalii factori ai îmbătrânirii celulare. Protejează persoanele vârstnice contra osteoporozei, permiţând o mai bună asimilare a calciului, datorită acţiunii vitaminei D pe care o conţine. Bogat în colesterol "bun" (HDL-colesterol), uleiul de măsline diminuează nu numai rata colesterolului total, dar şi pe cea a colesterolului "rău" (LDH-colesterol), responsabil de maladiile cardiovasculare. Clorofila conţinută în uleiul de măsline stimulează înmulţirea globulelor roşii, iar grăsimile nesaturate au efecte benefice asupra funcţiilor ficatului, favorizând secreţia biliară. Datorită faptului că se digeră 100%, are efect benefic asupra tranzitului intestinal.
În bucătărie, uleiul de măsline este ideal pentru prepararea maionezei cu peşte şi legume sau poate fi folosit pentru a parfuma legumele fierte sau peştele. Pentru salate, este recomandat uleiul de măsline virgin sau extravirgin, la care se adaugă suc de lămâie, usturoi sau tarhon. Pentru a avea un ulei de măsline bun, el trebuie păstrat la adăpost de căldură şi lumină. La peste 20°C, uleiul de măsline se oxidează şi îşi pierde calităţile. Acest ulei preţios uimeşte prin proprietăţile sale fortifiante şi emoliente, fiind un excelent produs de înfrumuseţare. Dacă se înmoaie unghiile o dată pe săptămână în ulei de măsline călduţ timp de 10 minute, se vor reduce cuticulele şi unghiile se vor fortifica. Acelaşi ulei încălzit va calma pielea mâinilor crăpate, roşii sau uscate. O reţetă surprinzătoare pentru o piele fină este masa