La fel ca jumatate de planeta, m-am uitat sambata trecuta la transmisiile seriei de concerte Live 8, concerte care s-au dorit a fi un mesaj pentru liderii celor mai puternice state din lume, lideri care ar putea decide sa stearga datoriile externe ale unor tari foarte sarace. Spre deosebire de majoritate, eu si cu alte cateva mii de tineri am avut nesansa sa ne uitam la TVKlumea pentru transmisia asta. (In caz ca nu stiti cine e TVKlumea, o completare: e varianta romaneasca de la MTV, adica o televiziune cu muzici multe, doar ca, din cand in cand, il mai puteti vedea si pe Costi Ionita.)
N-am avut inspiratia de a urmari pe Net concertele Live 8, asa ca am reusit sa ma enervez foarte tare, gratie comentatorilor romanasi ai show-ului in cauza. Atat cei care fusesera trimisi la Londra, cat si cei din studio nu aveau habar cine este organizatia pentru care se presta atata deranj: G8 (in cele 4-5 ore, cat am urmarit eu, n-au rostit nici macar o data formularea "Grupul celor 8" si n-au explicat cu ce se ocupa grupul asta si de ce a fost creat, ba chiar s-au exprimat de cateva ori folosind o sintagma care n-are sens "8G"). Ar fi fost foarte simplu sa afle raspunsul fie deschizand dosarul de presa, fie cu o cautare pe web. Si, daca documentarea era dificila, ar mai fi avut o sansa: sa-l sune pe Petre Roman, care l-a intalnit recent pe Bono (baiatul ala frumos care canta la U2) si chiar a primit o invitatie oficiala la concert. El ar fi stiut sa explice bizonilor din studio, precum si tinerilor care isi asteptau trupa preferata sa cante, de ce e importanta influentarea deciziei celor 8 presedinti de state care formeaza celebrul grup.
Iar asta nu e tot. Bizonii din studio, care - ce ciudat, ce bizar si ce coincidenta - au fost DJ la statiile de top, dar nu-si mai gasesc locul in nici un radio in care se face meserie adevarata, habar nu aveau numele multor trupe car