ALIMENTATIE ECHILIBRATA Vara, organismul nostru are nevoie de o cantitate mai mare de apa. Pentru a asigura necesarul de apa al organismului si pentru a preveni deshidratarea, rosiile, castravetii, pepenele, caisele sau piersicile sunt o foarte buna sursa de apa.
Iata numai cateva exemple: rosiile contin pana la 94% apa, castravetii - 95%-96%, merele si perele - 85%-86%, pepenele - 91%, caisele si piersicile - 86%-87%.
1,5-2 litri de apa pe zi
"Daca exista apa vie, aceasta se gaseste in structurile alimentare ale legumelor si fructelor pe care le consumam in stare proaspata. Spun apa vie pentru ca aceasta apa ia parte la tot ceea ce se intampla in organismul nostru. Apa consumata o data cu structurile vii ale legumelor si fructelor se asimileaza cel mai bine, este apa cea mai sanatoasa", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In functie de activitate, de starea de sanatate, avem nevoie de aproximativ 1,5-2 litri de apa pe zi. Cei care isi desfasoara insa activitatea in conditii de temperaturi extreme au nevoie de mai mult de 2 litri si jumatate de lichide zilnic.
Prin continutul ridicat de apa, fructele si legumele sunt un fel de apa solida, putand preveni deshidratarea si suplini pierderile de saruri minerale eliminate prin transpiratia excesiva din zilele cu temperaturi ridicate. Macro si microelementele continute de legume si fructe contribuie la reglarea metabolismului in perioadele caniculare. Potrivit prof. dr. Mencinicopschi, potolirea setei cu ajutorul fructelor si legumelor este mult mai evidenta si de mai lunga durata decat atunci cand bem rapid o cantitate mare de apa. In cazul fructelor si legumelor, apa este cedata lent in organism.
Sursa de fibre alimentare
"Pe de alta parte, fructele si legumele contin o cantitate aproape neglijabila de calorii si nu ingrasa. Sunt o