In luna ianuarie 2005, contractul a fost blocat de catre noua echipa a ministerului, solicitandu-se atat audit intern, cat si audit extern. Prin rezilierea contractului, la cererea noastra, s-ar fi ajuns la un litigiu international cu pierderi majore pentru ambele parti. Pentru a evita o astfel de situatie, atat ministerul, cat si firmele contractante au hotarat sa renegocieze contractele.
In ce masura au contat articolele din presa?
Mass-media, in special ?Evenimentul zilei?, au avut un rol extrem de important. Multe dintre articolele publicate au reprezentat repere in procesul de renegociere. Ministerul Educatiei si Cercetarii multumeste cotidianului ?Evenimentul zilei? pentru interesul manifestat fata de programul SEI, dar si pentru contributia pe care a adus-o in procesul de imbunatatire a acestuia.
PNA a ramas mut la sesizarea ministerului
Contractul a ramas in continuare confidential, desi este vorba de bani publici. De ce nu a fost si? ?transparenta? un punct pe lista renegocierilor?
Contractul-cadru din legislatia in vigoare privind achizitiile publice cuprinde si clauze de confidentialitate. Date referitoare la contract au fost publicate pe site-ul www.portal.edu.ro, cu exceptia unora, a caror confidentialitate a fost solicitata de parteneri. Contractele nu au fost si nu sunt confidentiale pentru organele de control ale statului (Curtea de Conturi, Ministerul Finantelor Publice si altele).
Rapoartele controalelor derulate de MEC si de Curtea de Conturi arata ca preturile de achizitie a echipamentelor erau mai mari uneori cu 50% fata de ofertele depuse la MEC de alte firme concurente. La cat apreciati ca se ridica prejudiciile financiare aduse bugetului MEC, pentru toate etapele programului SEI ?
A fost o opinie exprimata de un membru al unei comisii de verificare tehnica care a considerat ca val