Pacat ca acest vin dulce obtinut din soiul Grasa de Cotnari este "uitat" din cand in cand de multe din publicatiile de specialitate din strainatate Vinurile dulci din Grasa, obtinute din strugurii culesi la supracoacere (stafidirea boabelor), prezinta insusiri organoleptice si de compozitie care le situeaza in familia vinurilor de acest gen de reputatie mondiala. Aceste vinuri se caracterizeaza prin continuturi importante de glicerol si extract, ceea ce le confera onctuozitate si corpolenta. In mod obisnuit, vinurile obtinute au o tarie alcoolica de minimum 12Ã, o aciditate totala destul de ridicata, care oscileaza in jurul a 5,0 g/l, iar continutul in zaharuri depaseste 50 g/l.
Aceste vinuri dulci naturale, cand sunt tinere, au o culoare galben-verzui sau galben cu reflexe verzui. Ele sunt caracterizate printr-o aroma unica, datorata in parte unor substante produse de putregaiul nobil, aroma ce aminteste parca de cea a caiselor uscate, de ceara de albine sau de stafide.
Gustul vinurilor este complex, ce pare a fi facut din cel al miezului de nuca impletit cu dulceata stafidelor, la care participa si o nuanta fina de migdale dulci.
Vinurile dulci de Cotnari si Pietroasa au de castigat prin maturare la vas, care trebuie sa dureze intre 12 pana la maximum 24 luni, in functie de compozitia si calitatea acestora. Invechirea la sticla poate sa dureze in functie de destinatie, de la cateva luni la 10 -15 ani si chiar mai mult. O data cu invechirea, si culoarea vinului sufera schimbari, ajungand pana la culoarea aurului platinat, la care uneori pot aparea nuante chihlimbarii, asemanatoare culorii de toamna a frunzelor de vita.
Pacat ca acest vin dulce, obtinut din soiul Grasa de Cotnari, ce se bucura de elogiile unor mari cunoscatori in ale vinului, este "uitat" din cand in cand de multe din publicatiile de specialitate care apar in strainatate