Consiliul Local este forul legislativ al unui oras. Adica, un fel de Parlament local, care supune votului "legi" – Hotarari de Consiliu Local – ce privesc urbea respectiva. Aceste Hotarari se adopta cu majoritatea simpla a consilierilor locali.
Pe baza unei cereri adresate Primariei, o solicitare poate deveni HCL, dupa ce a primit aprobarea Directiei de specialitate, a intrat pe ordinea de zi a unei sedinte de Consiliu Local, a fost supusa votului si apoi a fost votata de consilierii loclai. Lucrurile par extrem de simple la o prima vedere, dar nu sunt deloc asa. Jocurile de culise sunt la ordinea zilei in orice consiliu local.
O propunere de Hotarare de Consiliu Local poate intra pe ordinea de zi a mai multe sedinte, fara insa a fi supusa votului. De asemenea, se poate intampla ca propunerea respectiva sa fie supusa votului in mai multe sedinte dar respinsa. Motivele neaprobarii sunt variate.
Apoi, la un moment dat, brusc, propunerea respectiva, in aceeasi forma ca cea din sedintele anterioare, devine HCL. Intrucat este putin probabil ca alesii nostrii locali sa-si schimbe opiniile radical in decurs de cateva luni, fie consilierii locali nu sunt atenti ce voteaza, fie intervin alte "jocuri de culise".
Ajutor de la buget
De aproape un an, la intrarea dinspre Teatrul Maghiar al Parcului Central, se inalta o constructie. Este vorba de Monumentul Rezistentei Anticomuniste, o constructie menita a cinsti memoria tuturor celor care au luptat impotriva terorii rosii.
Printre acestia, bineinteles, se numara si fosti membri de vaza ai PNL sau PNT si in general ai partidelor de dreapta. Asociatia veteranilor de razboi, cea care a initiat demersul ridicarii monumentului, a ajuns in toamna anului 2004 in criza de fonduri.
@