Sute de evrei plecati in Israel pe vremea lui Ceausescu cer redobindirea cetateniei romane. Odata cu integrarea Romaniei in UE, ei primesc automat dreptul sa cumpere terenuri in orice tara comunitara.
Dupa adoptarea noii Constitutii, la referendumul din noiembrie 2003, a crescut semnificativ numarul evreilor originari din Romania care solicita redobindirea cetateniei romane.
Astfel, daca in 2003 din Israel au fost 58 de cereri, in 2004 numarul lor a crescut de aproape cinci ori (262), iar in 2005 au fost deja depuse 150 de cereri, potrivit datelor statistice furnizate de Biroul Cetatenie din Ministerul Justitiei.
In Europa, prin Romania
Daca prin Constitutia din 1991 cetatenilor straini le era interzis sa detina in proprietate terenuri in Romania, in noua lege fundamentala, la articolul 44, se stipuleaza ca strainii pot dobindi dreptul la proprietate privata „in conditiile rezultate din aderarea la Uniunea Europeana”.
„Potrivit fostei Constitutii si a vechilor legi ale proprietatii, cetatenii straini nu-si puteau revendica decit casele pe care le-au avut in Romania, nu si terenurile, a caror retrocedare era conditionata de cetatenia romana”, explica deputatul Vainer unul dintre motivele pentru care a crescut numarul cererilor de redobindire a cetateniei romane.
Insa reprimirea fostelor proprietati din Romania nu e singurul motiv.
Odata cu integrarea, cetatenii din Germania sau Franta, de exemplu, vor putea cumpara pamint in Romania, dar si cetatenii romani - deci inclusiv evreii care-si redobindesc acum cetatenia - vor putea, la rindul lor, deveni proprietari de terenuri in Germania sau Franta.
Shalom, generatia urmatoare
Majoritatea celor care vor sa-si redobindeasca cetatenia romana sint oameni in virsta, trecuti de 65 de ani si care in urma cu citeva decenii au