Luna august, o luna fierbinte la propriu si la figurat, pune pe tapetul pietei economico-politice cateva evenimente care atrag atentia mediului de afaceri. Este lesne de inteles ca prioritatea Guvernului o reprezinta masurile pe care trebuie sa le ia, pentru a obtine un raport de tara cat mai bun, raport ce va fi facut public la sfarsitul lunii octombrie.
Vedem astfel cum, cu spor si tragere de inima, mii de romani trec granita din Ungaria catre Romania in mod fraudulos, doar-doar vor scapa cu pasaportul intreg si cu posibilitatea ca dupa vacanta de vara sa se poata intoarce sa lucreze in Italia, Spania sau oriunde in Europa.
Trebuie sa ne punem intrebarea cum acest gen de politica, care in fond este corecta, in sensul respectarii regulilor de calatorie in strainatate, va influenta economia romaneasca. Sa nu uitam ca multe mii de romani sunt la lucru in strainatate si aduc sume de bani foarte mari in tara, ceea ce contribuie la un plus de valoare si, nu in ultimul rand, la crestere economica. De aceea, politicile de acest gen trebuie facute cu gingasie, dar in acelasi timp sa respecte acordurile internationale, in asa fel incat avantajul capatat de romani in anul 2002, acela de a putea sa circule liberi in Europa, sa poata fi pastrat si in perioada anilor care urmeaza. Sa nu reparam o greseala cu o alta greseala, astfel incat sa ne para rau mai tarziu.
Tot in aceasta luna fierbinte este asteptata, cu sufletul la gura, si noua strategie fiscala pentru anul care urmeaza. Se vorbeste de multa vreme ca aceasta strategie are in vedere, ca element esential, cresterea TVA incepand cu 1 ianuarie 2006. Este un inceput gresit de strategie. Ceea ce a spus FMI inca de la inceputul anului s-a adeverit. Dupa opt luni de functionare a cotei unice, bugetul de stat a pierdut aproape un miliard de euro prin aplicarea acestei cote. Pentru a inlocui acest minus de veni