Televiziunea tampeste. O spun mai multe studii, o explica si scriitorul italian Giovanni Sartori in cartea sa "Homo Videns". Televiziunea tampeste. O spun mai multe studii, o spunem si noi. "Ce si cum" ne explica insa scriitorul italian Giovanni Sartori in cartea sa, "Homo Videns".
De fapt, titlul complet al cartii este "Homo Videns - imbecilizarea prin televiziune si post-gandirea". Aparuta recent la Editura Humanitas, lucrarea italianului analizeaza cu luciditate si talent polemic pentru a trage semnalul de alarma: omul crescut in fata televizorului, dominat de video-cultura, risca sa ramana un video-copil incapabil de rationamente, incult pana la aberatie. Cu alte cuvinte, risca sa devina o noua specie, diferita de homo sapiens. Intreaga linie de evolutie a gandirii abstracte, baza oricarei cunoasteri reale, pare compromisa de invazia imaginilor care ofera, de cele mai multe ori, totul "de-a gata". Procesul de revolutie multimedia, proces "cu multe tentacule" - Internet, calculatoare personale, ciberspatiu - , se caracterizeaza printr-un numitor comun: tele-vederea, si prin aceasta o tele-traire. "Teza de baza este ca fenomenul de baza il transforma pe homo sapiens produs de cultura scrisa intr-un homo videns, in care cuvantul este detronat de imagine", crede autorul. "In legatura cu televiziunea, ne lamentam ca incurajeaza violenta sau ca informeaza putin si prost, sau ca este inapoiata din punct de vedere cultural. E adevarat. Dar este si mai adevarat si chiar mai important sa intelegem ca tele-vederea schimba treptat natura omului."
Mai mult, insasi democratia - crede autorul - e pusa in pericol de distrugerea sistematica a spiritului critic, "opera" unei televiziuni al carei unic si tiranic scop e audienta si al carei efect imediat e dezinformarea, in spatele iluziei ca televiziunea ne face sa participam direct la viata politica, apare riscul