Anul acesta, putine fabrici de conserve se vor putea lauda cu productie proprie la legume. Producatorii de pasta de tomate ori gemuri sunt mai mult decat ingrijorati. Materia prima este si putina, si scumpa.
Daca ar accepta preturile cerute de tarani pentru rosii ori fructe, producatorii ar putea risca sa-si vada putinele tone de bulion ori compot puse la pastrare pe rafturile comerciantilor.
Producatorii anunta scumpiri
Producatorii spun ca scumpirile de anul acesta la combustibili si energie se vor resimti oricum in pretul borcanelor cu gem ori compot.
„Din cauza ploilor s-au crapat fructele si putine au putut fi folosite pentru conserve. Cumulat cu efectul scumpirilor la energie si gaze, cel putin pretul de vanzare al gemurilor si compoturilor din cirese si visine, al caror sezon a trecut, va fi mai mare cu pana la 10%”, ne-a spus Adil Bora, directorul comercial al Contec Tecuci.
Iar daca vor mai cumpara si materia prima de la tarani la actualele preturi, conserva romaneasca o sa fie produs de lux, avertizeaza producatorii cu care am discutat.
Cu productia de anul acesta, optimist estimata, nu se va putea acoperi nici macar un sfert din consum. Astfel, cei care vor avea de castigat vor fi importatorii.
Potrivit Luminitei Vlad, sefa fabricii din Caracal a Leader International, necesarul de consum intern va fi satisfacut si de aceasta data de conservele made in China: „Se importa foarte mult, iar anul acesta, cu atat mai mult”.
Fabricile someaza
Desi ar fi trebuit sa inceapa sa achizitioneze materia prima necesara productiei de conserve, in fabricile de profil muncitorii aproape ca someaza.
„Facem curatenie, spalam pe jos. Nu avem ce sa procesam. In anii trecuti, cand productia era mai mare, luam materia prima de la producatori. Dar acum taranii prefera