Autoritatile de la Moscova se chinuiesc de la jumatatea lunii iulie sa stavileasca propagarea epidemiei de gripa aviara, care poate fi fatala pentru oameni, insa virusul H5N1 care provoaca aceasta boala pare sa-si continue nestingherit drumul spre vest, amenintand intreaga Europa. Peste 13.000 de pasari au murit in urma contaminarii cu virusul H5N1, iar alte 112.000 au fost sacrificate pentru a stavili epidemia, a anuntat Ministerul rus pentru situatii de urgenta. Testele au confirmat epidemia in sase zone din Siberia, insa deocamdata nu s-a stabilit daca si pasarile moarte in masa in Kalmukia, singura regiune budista din Europa, au fost contaminate cu acealsi virus.
?Cazul este deocamdata investigat?, a declarat un reprezentant al Oficiului federal pentru protectia consumatorilor. Ulterior, responsabili veterinari locali au declarat ca pasarile moarte la ferma din Kalmukia ar fi fost infectate cu un parazit intestinal.
Pe de alta parte, autoritatile sanitare din Rusia au anuntat ca in Siberia, prima zona afectata de pe teritoriul acestei tari, continua sa apara focare epidemice, la fel ca si in Kazahstan, unde exista sase cazuri de ferme contaminate. Deocamdata nu exista informatii privind aparitia unor cazuri de contaminare la oameni cu virusul H5N1 in Rusia si Kazahstan, dar autoritatile raman in alerta.
H5N1, ucigas in serie
Gripa aviara este declansata de doua tipuri diferite de virus, H5 si H7, care au noua subtipuri, dintre care H5N1 este foarte contagios si poate fi transmis de la pasari la om. In Asia, de la izbucnirea epidemiei, in 2003, virusul a ucis circa 50 de persoane. Deocamdata nu s-a consemnat nici un caz de transmitere de la om la om a acestui virus, insa specialistii se tem de aparitia unor mutatii, expertii avertizand ca, in acest caz, ar aparea riscul unei pandemii la fel de teribile precum cea de gripa spa