Respectarea reglementarilor de mediu in vigoare obliga CET Brasov sa inchida depozitele de cenusa de langa comuna Sanpetru pana in 2007. Ideea construirii Centralei Electro-Termice s-a conturat in 1985, pentru asigurarea energiei electrice marilor intreprinderi din Brasov. Punerea in functiune s-a realizat in vara anului 1989.
Initial, CET era prevazuta sa functioneze pe gaz, dar costurile mari i-au determinat pe sefii centralei sa schimbe tehnologia. Astfel, in 1990 a fost pus in functiune primul cazan pe carbune, iar in 1995 - cel de-al doilea. Problemele au inceput la cativa ani de la functionare.
Cenusa si zgura sunt transportate la un depozit din apropierea comunei Sanpetru, in imediata apropiere a dealului Lempes, declarat arie protejata.
CET foloseste lignitul drept combustibil, iar in urma arderii rezulta, anual, 210.000 de tone de cenusa si zgura, din cele 600.000 de tone de carbune arse. La Sanpetru, vantul zbura cenusa care devenise un cosmar pentru oameni.
Abia in 1999 a fost data in folosinta o instalatie de stropit cenusa, cu apa pompata din Olt.
"Depozitele sunt cele mai sensibile puncte ale noastre, daca vreti, este "inima neagra" a CET. Daca nu functioneaza, Brasovul ingheata, dar deseurile raman prioritatea numarul unu din punctul de vedere al protejarii mediului", sustine directorul general al CET Brasov, Mircea Paraschiv.
Din pacate, daca nu se va gasi cat mai repede o solutie, Brasovul ar putea ramane fara furnizor de agent termic din sezonul rece 2006/2007. Actualul depozit de zgura al CET, care se intinde pe o suprafata de 66 de hectare, este aproape plin. Aici sunt depozitate peste 4,5 milioane tone de cenusa si zgura.
Intreaga zona trebuie acoperita cu pamant care va fi inierbat pentru ca zona sa scape de aspectul desertic.
Respectarea reglementarilor de me