PELESUL LA SEMICENTENAR 25 septembrie 1933. La Sinaia, pe pajistea din fata castelului are loc ceremonia de dezvelire a monumentului inchinat regelui Carol I si reginei Carmen Sylva, dupa cum relateaza Alexandru Tzigara-Samurcas in Marturii contimporane si documente inedite. Maresalul Curtii da "cetire" unui pergament cu chenar inflorit dupa vechile hrisoave ale tarii. "Incheindu-se o jumatate de veac de cand neuitatul Meu Unchiu, Marele Rege Carol I, impreuna cu Marinimoasa Regina Elisabeta au statornicit resedinta Lor de vara in de Ei intemeiatul Castel Peles. Noi Carol II, Regele Romaniei, am hotarat sa praznuim impreuna cu vlastarele regescului Nostru Neamâ¦"
Salonul florentin, sala maura si sufrageria isi deschid usile pentru a-i primi pe cei 130 de invitati printre care Regele Carol, regina Maria, regele Alexandru, regina Elisabeta... Manifestarea este una de proportii, pe masura maretiei regelui Carol I, in memoria caruia sculptorul O. Han a inaltat acest basorelief ce contureaza silueta lui Carol I si pe cea a reginei Carmen Sylva, intampinati cu traditionala paine si sare de un palc de tarani din tinutul Prahovei, imbracati in costume traditionale, dupa cum reiese din alte marturii ale vremii.
A doua zi, Patriarhul Miron sfinteste placa comemorativa, dupa care familia regala, alaturi de cei 600 de oaspeti, este invitata la masa de onoare din pajistea de la Stana Regala, din meniu facand parte atat feluri de mancare traditionale precum sarmalutele cu mamaliguta sau puiul la frigare, cat si icre moi, tarta vieneza sau Petits vol-au-vent. La 50 de ani de la zidirea "regescului Castel Peles" povestea abia incepeaâ¦
25 septembrie 1933
"Sterlet à la Parisienne/Pilaf Roustem-Bey/Canetons à la Bouqueti"re/Salade de Sinaia/Parfait Chateau Pelech/Croquettes au Chester/Fruits." La Semicentenar, bucatarul curtii a dedicat unul dintre desertur