GURMANDUL IN BUCATARIE Seara calda, sunete de pian in surdina, interiorul unui apartament din zilele noastre, nimic din "parfumul" altor vremuri... Avem si noi povestile noastre, chiar daca patina timpului nu si-a pus inca amprenta. Fotografiile in alb si negru s-au colorat, dinspre pian nu se aud nocturnele lui Chopin, ci un ritm de jazz, iar desertul din farfurie te trimite cu gandul la o terasa moderna si la discutii serioase despre problemele secolului XXI.
AZI. O familie tanara, o invitatie la cina, prieteni sositi de peste mari si tari si o extraordinara nevoie de a comunica la o ceasca de cafea si gustand dintr-o mancare sofisticata, dar usor de gatit. Si cum gusturile neobisnuite sunt tot mai la moda, un cocteil din fructe exotice pare a fi cea mai buna varianta.
Numai ca undeva, din memoria afectiva, se iteste amintirea unei arome din alte vremuri. De ce-o fi iesit la iveala asa, dintr-o data, este aproape inexplicabil, cu atat mai mult cu cat am hotarat ca epoca bunicilor s-a incheiat, iar noi apartinem unei alte lumi. Se poate sa fie inserarea...
Aroma puternica de para si de inceput de toamna s-ar potrivi de minune cu gustul de ananas, de mango si de papaya. Improvizam. Taiem perele in jumatati in forma de chitara, scoatem semintele si razuim putin locul cu o lingurita. Pe urma turnam o picatura de rom, cateva cristale de zahar, dar nu mai mult, ca sa nu copleseasca aroma fructelor, si apoi le umplem cu un cocteil de fructe exotice. Asezam jumatatile de pere pe farfurioare si incercam sa ne uimim musafirii.
Am reusit sa imbinam de minune amintirile din copilarie cu gustul epocii noastre. "Traditie si modernitate intr-o singura farfurie." Din fericire, autoironia functioneaza perfect... Para cu gust exotic indulceste papilele gustative ale invitatilor, muzica se aude in continuare si fiecare se lasa purtat de propriile ganduri in no