Apocalipsa dupa Bush
Chertoff a recunoscut ca SUA nu dispun de un mecanism de raspuns in fata unor catastrofe majore, cum a fost cea provocata de uragan, si a notat ca planurile de salvare in caz de ?ultra-catastrofe? trebuie revizuite. De altfel, toti responsabilii administratiei Bush care au vizitat zona calamitata s-au intrecut in superlative la adresa catastrofei, intr-o miscare concertata menita sa atenueze criticile privind reactia intarziata a autoritatilor. Astfel, secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, a evocat o ?catastrofa de anvergura istorica?, iar generalul Russel Honore, insarcinat cu coordonarea militara in teren, a subliniat, intr-un interviu acordat CNN, ca ?a fost vorba de un eveniment istoric de tip biblic, care a depasit capacitatea de anticipare? a autoritatilor.
Salvatorii aduna cadavrele care plutesc pe strazi
Echipele de salvare care patruleaza cu barcile prin oras intalnesc mai mult morti decat vii. In districtul 9, barcile au inceput sa adune zecile de cadavre care zac in apa noroioasa ce acopera strazile. Intr-un copac atarna cadavrul unui barbat, care probabil s-a urcat acolo pentru a se feri de puhoaie, dar a murit in cele din urma inecat.
Un prim bilant oficial al victimelor din New Orleans se referea ieri la 59 de morti, insa oficialii evoca deja de mai multe zile cifra de cateva mii, daca nu chiar 10.000 de persoane decedate. Autoritatile pregatesc morgile unde vor fi transportate cadavrele pescuite de pe strazi: de pilda, responsabilii de la morga inchisorii ?St. Gabriel? au fost instruiti sa ia masurile necesare pentru a putea primi 1.000-2.000 de cadavre.
Ingropata pe trotuar
Echipele de salvare au avut surpriza sa gaseasca, pe o artera din cartierul de afaceri al orasului New Orleans, un mormant improvizat. Locuitorii din zona spun ca trupul unei femei zace acolo cel putin