Invitatii din strainatate ai Festivalului „Enescu”, care a debutat pe 4 septembrie, au onorarii de aproape zece ori mai mari decat artistii romani, sume ce reflecta valoarea lor pe piata, potrivit lui Mihai Constantinescu, directorul Artexim, agentia de impresariat artistic care s-a ocupat cu tot ceea ce a insemnat organizarea evenimentului.
Nu toti muzicienii romani au fost insa de acord cu onorariile propuse de presedintele onorific al festivalului, Ioan Holender. Este si cazul unuia dintre cei mai valorosi pianisti ai tarii, Valentin Gheorghiu, care a refuzat sa sustina un concert pentru ca a considerat inacceptabila suma oferita de organizatori.
Valentin Gheorghiu a refuzat sa cante
Pianistul Gheorghiu, membru in juriul concursului de pian, a refuzat onorariul de 3.500 de euro propus de presedintele de onoare al festivalului, Ioan Holender, suma pe care a considerat-o jenanta, comparativ cu onorariile strainilor, a spus sotia sa, pianista Roxana Gheorghiu.
Presedintele de onoare Ioan Holender a afirmat ca onorariul a fost impus de piata. „Eu i-am propus domnului Gheorghiu acelasi onorariu ca si domnului Dan Grigore, mai mare cu 500 de euro decat a avut anul trecut (la Festivalul Artelor - n.r.)”, a precizat Holender.
„Cu tot respectul, este poate cel mai important pianist al Romaniei dupa Dinu Lipatti, dar timpul nu se opreste nici pentru Valentin Gheorghiu”, a explicat presedintele festivalului. Gheorghiu are 77 de ani si a fost o prezenta aproape nelipsita in istoria festivalului, chiar de la prima editie, desfasurata in 1958. „Fiecare are un pret de piata, pe drept sau pe nedrept”, a conchis Holender.
Bani de la buget
Festivalul „Enescu” este subventionat de la bugetul Ministerului Culturii si Cultelor cu peste 193 de miliarde de lei vechi (peste 5.500.000 de euro), bani acordati in ur