Dobinzile mari la creditele in lei, dar, mai nou, si la cele in valuta au facut ca firmele din Romania sa caute o alta oportunitate de unde ar putea obtine banii necesari dezvoltarii. Iar alternativa a reprezentat-o piata de capital. Patru societati s-au orientat in acest an spre banii de pe piata de capital.
In SUA, finantarea companiilor este asigurata in proportie de 70% prin piata de capital, fata de 30% prin credite bancare. In Europa, in schimb, creditele bancare detin circa 60%, iar restul piata de capital. Situatia in Romania este mult mai dramatica, in sensul ca finantarea prin piata de capital este sub 1%.
Cum se pot obtine banii
Pentru a obtine bani de pe piata de capital, o societate trebuie sa incerce sa se listeze la Bursa. Iar primul pas care trebuie facut este initierea unei oferte publice (IPO) prin care se vinde un procent dintre actiunile societatii catre cei care doresc.
„O Oferta Publica Initiala constituie o modalitate de a stringe bani de la public, evitind astfel greutatile si obstacolele pe care le ridica impumuturile bancare si procedurile aferente.
Pe linga acest avantaj, IPO va da ocazia sa va evaluati compania si sa va dati seama daca sinteti in masura sa obtineti lichiditati intr-un interval de timp scurt“, sustine Victor Kevehazi, senior Partner al KRMG Romania.
Cine a venit in acest an la Bursa
De fapt, in acest an, patru companii au lansat Oferte Publice Initiale. Este vorba despre Broker Cluj (o societate de brokeraj), Vrancart Adjud (o societate producatoare de carton ondulat), Apa Staretului, o societate de imbuteliere a apei minerale, si despre ultimul venit in ringul bursier Flamingo International.
Per total, din cele patru firme, la trei dintre ele IPO a fost considerata un succes si, drept urmare, au atras bani de la micii actionari, su