Din totalul sumelor trimise din strainatate in Romania, aproximativ jumatate se transmit pe cai ilegale, prin autocare sau microbuze, sustin reprezentantii Smith&Smith, companie de transferuri Din totalul sumelor trimise din strainatate in Romania, aproximativ jumatate se transmit pe cai ilegale, prin autocare sau microbuze, sustin reprezentantii Smith&Smith, companie de transferuri internationale rapide.
Conform datelor Bancii Nationale, in 2004, sumele trimise in tara de catre nerezidenti au fost de aproape 2,5 miliarde de euro. Un calcul simplu arata ca, anual, aproximativ un miliard de euro este transferat prin intermediul soferilor de autocar sau microbuz. Consecintele acestui fapt constau in crearea unui posibil canal pentru spalarea de bani, dar si in distorsionarea pietei trimiterilor internationale rapide. "Comisioanele practicate de transportatori sunt de 3 - 5 la suta din suma transmisa. Volumul mare al sumelor transferate in acest mod nu este impozitat, situatie care dauneaza intregii piete", ne-a declarat Adrian Ciorcasel, director coordonator.
Instantaneu, dar costisitor
Cu toate ca fenomenul trimiterilor ilegale este generalizat, principalii jucatori de pe piata transferurilor internationale rapide raporteaza cresteri ale sumelor intermediate. Avantajele transferului prin Money Gram, Western Union sau Smith&Smith tin de rapiditate si siguranta sporite, la costuri ceva mai ridicate. In cazul Western Union, transferul se face instantaneu, comisioanele de transfer variind in functie de tara. Surse din piata spun ca acestea pornesc de la 16 la suta pentru trimiterile din afara spre Romania si 14 la suta pe relatia inversa.
Tranzit 10 zile, comision 3 la suta
Cea mai ieftina varianta pentru trimiterea de bani din afara este cea a mandatului pos-tal international. Comisionul este de 3 procente din suma tri-misa, durata de t