Vitamina B9 din legumele verzi, in special cele de la care se consuma frunzele, ne protejeaza contra declinului cerebral, arata un studiu recent publicat in American Journal of Clinical Nutrition.
Vitamina B9, denumita si acid folic (provine din cuvantul latin folium - frunza), a fost izolata si sintetizata pentru prima data in 1945. Necesarul de vitamina B9 este asigurat prin alimentatie.
In afara de legumele verzi - spanac, salata, papadie, stevie, urzici, patrunjel, ceapa verde, macris, broccoli etc., acidul folic se mai gaseste in porumb, ficat de pui si de vita.
ROL. In principal, vitamina B9 participa la buna functionare a creierului. Ea intervine de fapt in sinteza mai multor neurotransmitatori, substante chimice care permit celulelor nervoase sa transmita mesaje. Astfel, memoria si celelalte functii cognitive vor fi in parametri normali cand aportul in vitamina B9 este suficient. De retinut ca, la persoanele in varsta, nivelul acidului folic este, in general, scazut.
STUDIU. Katherine L. Tucker si colegii sai de la Centrul de Cercetare a Nutritiei de la Universitatea din Maine (SUA) au analizat, timp de 3 ani, raportul dintre consumul zilnic de vitamina B9 si capacitatile cerebrale ale celor 321 de participanti la studiu cu varste de peste 50 de ani. "Subiectii au facut o serie de teste cognitive la inceputul studiului, pe care le-au repetat 3 ani mai tarziu", a explicat Katherine Tucker.
"Am comparat rezultatele celor doua randuri de teste, am interpretat raspunsurile la chestionarul privind obiceiurile alimentare ale participantilor si am prelevat probe de sange pentru a stabili valorile vitaminelor." Testele cognitive au evaluat memoria, comunicarea (fluenta vorbirii) si capacitatea subiectilor de a se repera in timp si spatiu.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca persoanele care au consumat zilnic cel putin 800 de micr