- Diverse - nr. 198 / 7 Octombrie, 2005 Principalele subproduse ce rezulta de la fabricile de bere sunt: borhotul de bere umed (cu un continut de 67 % apa), drojdia de bere lichida autolizata (care nu mai fermenteaza), trubul uscat, rezultat prin fierberea mustului cu hamei si precipitarea proteinelor cu polifenoli, urmand apoi uscarea sa, si praful de amidon + resturi de cereale cu un continut ridicat de hidrati de carbon. • BORHOTUL DE BERE PROASPAT cu 67 % umiditate are in medie o valoare nutritiva de 0,330 kg substanta uscata, 0,30 unitati nutritive si 33 g proteina bruta digestibila, aminoacizi, vitamine A, D3, E., Complexul vitaminic B (B1, B2, B4, B6), tocoferoli (precursori de vitamina E) si o serie de biostimuline din malt si hamei (fotohormoni). Borhotul de bere se poate administra la toate speciile de animale de ferma si in special la rumegatoare. Cantitatile optime la vacile de lapte de 6 kg/cap/zi stimuleaza productia de lapte, care creste cu 10-12 %. Se mentine constant procentul de grasime din lapte si stimuleaza microsimbiontii amilolitici din rumen, iar la taurasii la ingrasat au actiune linistitoare prin constituentii din hamei. • TRUBUL USCAT sau srotul de trub are un continut de 0,830 kg SU, 0,85 UN si 28-30 % PBD, la produsul ca atare. Se poate utiliza la toate speciile de animale in procent de 20-30 %, in nutretul concentrat, este un produs tonifiant, bogat in proteine, vitamine din complexul B, E, biostimuline. Pentru corectarea gustului se pot administra cantitati moderate de melasa 1-2 %. • DROJDIA DE BERE _ lichida, autolizata are un continut de 0,210 kg SU, 0,17 UN si 90 g PBD, continut ridicat in aminoacizi si complexul vitaminic B, substante biostimulatoare. Se poate administra la aproape toate speciile de animale si pasari de ferma (mai putin la cabaline si pasari), cu rezultate bune la bovine la ingrasat, in amestec cu borhot