Desi gripa aviara a fost confirmata, romascanii maninca linistiti produse din carne de pasare. salariatii Avi-Top, firma din cadrul grupului Kosarom, nu au voie sa detina in gospodarii pasari. Masura este luata pentru ca pasarile de la Avi-Top sa nu primeasca boli de la zburatoarele din curtile salariatilor. Miercuri, autoritatile au confirmat existenta gripei aviare in Romania, iar Uniunea Europeana a interzis importurile de carne de pasare din tara. Confirmarea virusului nu i-a speriat, insa, pe romascani, acestia consumind, in continuare, produse de acest gen. Ioan Antoci, director al Suinprod SA Roman si vicepresedinte al grupului de firme Kosarom, din care face parte si societatea Avi - Top, producatoare de carne de pasare, sustine ca, in ultima perioada, consumul de preparate din carne de pasare este in crestere. "In primul rind, Romania nu face export de carne de pasare, ci import, deci masura Uniunii Europene nu afecteaza grupul de firme Kosarom si nici societatea Avi - Top, specializata in cresterea de pasari si comercializarea carnii de pasare. Mai mult, vinzarile de produse Avi - Top au crescut in ultima perioada, in ciuda suspiciunilor de gripa aviara. Romascanii - si nu numai ei - continua sa manince carne de pasare", a precizat Ioan Antoci. In plus, in toate firmele din grupul Kosarom, inclusiv in societatea Avi - Top, s-au luat de multa vreme masuri de protectie maxima impotriva imbolnavirii animalelor. Spre exemplu, salariatii Avi - Top nu au voie sa detina pasari in gospodarii, pentru a nu exista eventualitatea imbolnavirii pasarilor din crescatoriile Avi - Top. "Daca salariatul are pasari in curte, el trebuie ori sa le vinda sau sa le sacrifice, ori sa isi caute alt loc de munca. Pasarile de curte sint foarte expuse bolilor, ele traind in mediu deschis, necontrolat. La Avi - Top, pasarile sint crescute si hranite in hale speciale, cu factori de medi