- Economic - nr. 207 / 20 Octombrie, 2005 Pe terenul din vecinatatea Casei Agronomului Targu-Mures, sambata, 15 octombrie 2005, l-am cunoscut pe ing. Nicu Aurel Bumb, de loc din satul Maioresti, care indeplineste functia de director executiv la SC LATEX SRL Jabenita, comuna Solovastru, firma prezenta la Expozitia judeteana de taurine cu o gama diversa de produse lactate. Cu tanarul specialist in materie am avut o convorbire axata mai mult pe cerintele impuse de Uniunea Europeana si procesatorilor romani de lapte. - Asadar, de ce Jabenita, domnule director executiv? - Pentru simplul motiv ca administratorul societatii comerciale este din satul Jabenita, unde in anul 1993 a infiintat si pus in functiune o unitate de prelucrare a laptelui. Este vorba despre domnul Ioan Ciorba. - Practic, dumneavoastra cu ce va ocupati in cadrul societatii? - Cu controlul materiei prime. Asta insemnand grasime, substanta uscata, densitate, adaos de apa, punct de inghet, proteina, numar total de germeni (NTG), celule somatice (NCS) si inhibitori. - Celor interesati, cateva referiri la germeni, celule somatice si inhibitori. - Pentru a putea rezista cerintelor Uniunii Europene, prin Hotararea de Guvern nr. 954/5 septembrie 2005, care va intra in vigoare in anul 2006, toti procesatorii de lapte sunt obligati, din data de 1 octombrie 2006, sa preia laptele cu anumiti parametri. - Va rog sa-i nominalizati. - NTG, adica numar total de germeni, sub 100.000 ori egal cu aceasta cifra; NCS _ celule somatice _ sub 400.000 sau egal cu suma aceasta; inhibitorii sa fie negativi. - Pentru a respecta acesti parametri, ce anume exigente se impun? - Obtinerea numarului total de germeni (NTG) sub 100.000 inseamna igiena laptelui, care porneste de la ugerul vacii: spalarea cu apa calduta, stergere, tragerea in pahar ori cana a primelor trei jeturi din fiecare sfarc. Apoi, urmeaza mulgerea