Miscarea pe care a facut-o Petrom, cand a incheiat un nou contract cu Petromservice si a anuntat preluarea pachetelor majoritare de actiuni de la Rafiserv Petrobrazi si Rafiserv Arpechim, a starnit o serie de reactii in piata, de la nemultumirea micilor actionari ai companiei pana la avertismentul lansat de Consiliul Concurentei
In 1997, cand a luat fiinta Societatea Nationala a Petrolului Petrom SA, Divizia Mecano-Energetica a fost restructurata sub denumirea de Petroserv, ne informeaza site-ul oficial al companiei.
Tot de aici aflam ca, in urma procesului de reorganizare si privatizare la Petrom, in februarie 2002, a luat fiinta societatea Petromservice SA „care a preluat activele, salariatii, experienta si activitatile Petroserv". Petromservice este detinuta in proportie de 50% de angajatii Petrom prin PAS, restul de 50% apartinand unui numar de 8.500 de persoane fizice, in majoritate angajati ai Petrom.
Tot in vederea privatizarii, s-a decis externalizarea serviciilor de intretinere din cadrul rafinariilor Arpechim si Petrobrazi, in urma careia au rezultat doua companii cu capital integral privat, Rafiserv Arpechim si Rafiserv Petrobrazi, tocmai cele pe care OMV a decis acum sa le cumpere.
Disponibilizare prin... externalizare
Disponibilizarea unor angajati din cadrul Petrom a starnit, la vremea respectiva, discutii cu FMI, a carui delegatie si-a amanat, la inceputul anului 2002, vizita in Romania.
Fondul solicitase disponibilizarea a 4.200 de salariati din industrie in primul trimestru al anului 2002, iar guvernul de atunci a optat pentru o solutie inedita: cei concediati au fost imediat reangajati in noi societati, private, desprinse din Petrom.
In timp ce executivul sustinea ca este vorba despre o concediere, FMI vorbea de externalizare, pornind de la sensul termenului, si anume