- Diverse - nr. 214 / 31 Octombrie, 2005 Strugurele In parabola Bunului Samaritean vinul este mentionat direct ca fiind un aliment tamaduitor: "i-a legat ranile, turnand pe ele untdelemn si vin". (Luca, 10:34) Insusi apostolul Pavel il sfatuieste pe Timotei in Epistola intai: "Nu bea numai apa, ci foloseste putin vin: pentru stomacul tau si pentru desele tale slabiciuni". (Epistola I a Sfantului Pavel catre Timotei, 5:23). "Eu sunt vinul cel adevarat", a spus Iisus, a carui prima minune a fost preschimbarea apei in vin. Se poate deci afirma ca vita-de-vie, prezinta o importanta deosebita din punct de vedere fitoterapeutic. Principalii constituienti Pulpa de strugure contine apa in procent de 72-73 %, zaharuri 23 %, acid tartric liber 0,29 %, acizi organici 0,30 _ 0,35%, proteine 0,7 %, precum si o serie de vitamine (A, B1, B2, C), si de minerale (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier), in diferite proportii. Valoarea energetica a 100 g de struguri este de 70 Kcal, din care se resorb in organism 90%. Recomandari terapeutice Strugurii au un rol deosebit asupra aparatului digestiv, avand proprietati tonic-aperitive, fiind de asemenea util in anemii, surmenaj, astenie, obezitate, intoxicatii, avitaminoze etc. Strugurii reprezinta un adjuvant pretios in afectiuni renale, boli de piele, reumatism, guta. Asupra aparatului cardiovascular au o actiune hipotensoare si de scadere a colesterolului. Moduri de utilizare • Cura de struguri. 1 kg _ 2 kg pe zi, de consumat exclusiv. In caz de obezitate, se recomanda sa se consume doua zile din zece, exclusiv struguri (1- 3 kg pe zi). • Cura de must, importanta pentru efectul diuretic si antisclerotic. Se incepe cu 0,5 l zilnic, in trei reprize, cu o ora inainte de mese, apoi se creste pana la 2 litri dupa doua saptamani, cantitate care se mentine astfel 2-3 zile, fara a se consuma altceva. Dupa acest niv