Insecticidele, periculoase si chiar ineficiente
Fenomenul apare mai ales in primele saptamani dupa vacanta de vara. In ciuda prejudecatilor, sustin specialistii, paduchii de cap nu apar neaparat intr-un mediu lipsit de igiena si apasat de saracie. Copiii ii pot lua apropiindu-se prea mult de un coleg de joaca sau de clasa care este deja afectat. Pentru ca nu transmit agenti patogeni atunci cand sug sangele ?gazdelor?, paduchii nu sunt periculosi pentru sanatate, ci doar sacaitori.
In acest moment dezbaterea in Germania se concentreaza asupra masurilor care trebuie luate pentru a scapa de acesti paraziti: in timp ce unii sustin folosirea insecticidelor, altii, precum Institutul ?Robert Koch?, recomanda folosirea unei metode mecanice de anihilare: pieptanarea parului ud cu un pieptene extrem de des; paduchii lipsiti de sursa de hrana se usuca dupa cel mult trei zile.
Pe de o parte, specialistii de la Institutul Koch sustin aceasta masura pentru ca multe insecticide sunt destul de toxice pentru copii si, pe de alta parte, s-a observat ca parazitii au capatat un grad crescut de imunitate la agentii chimici. Bine tolerata s-a dovedit, de asemenea, si folosirea extractelor din plante, cum ar fi cele de cocos.
Eficienta metodei mecanice a fost recent confirmata si printr-un studiu al specialistilor britanici de la London School of Hygiene si publicat in ?British Medical Journal?.
Paduchii, tot mai putini
Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Bucuresti au declarat ca anul acesta s-a inregistrat cel mai mic procent de copii depistati cu paduchi, din ultimii 45 de ani. Din 24.000 de elevi controlati, doar 292 au avut probleme, ceea ce inseamna un procent de 1,22 la mie. La nivelul tarii nu s-a realizat inca o centralizare. (Mihaela Naftanaila)
Insecticidele, periculoase si chiar ineficiente
Fenomenu