Investitii de milioane
Cei de la podgoria Cramelor Recas, unul dintre primii trei exportatori de vin din Romania,? spun ca au intrat deja in UE pentru ca, imediat dupa privatizare, acum zece ani, au avut ca strategie ?alinierea la standardele si procedurile Uniunii?, dupa cum ne-a? declarat Gheorghe Iova, directorul Cramelor Recas. In concluzie, toate noile plantatii au fost realizate pe araci de tetal, la standard, dupa stas UE. ?De maine, putem recolta mecanizat strugurii, ca pe toate marile podgorii din Europa?, mai spune directorul.
In prezent, 60% din productia de vin de la Cramele Recas merge la export, in special in Germania si Marea Britanie, dar si in Danemarca, Cehia, Suedia si chiar Franta, cu preturi intre 1,3 si 5 euro sticla.
Lupta pentru cucerirea pietei UE, dupa aderare, e dusa asadar cu investitii serioase, spun cei de la Recas:? un program Sapard de 725.000 de euro, si o investitie de 4 milioane de euro pentru cisterne speciale de inox, in care se controleaza vinificatia. In plus, au fost defrisate culturile neagreate in UE (Chasselat Dore) si inlocuirea lor cu soiuri nobile competitive: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Gris, Sauvignon, Cabernet Sauvignon si Syrah.
Tehnologia invechita, problema nationala
Viticultorii vasluieni, care produc? Zghihara de Husi si Busuioaca de Bohotin, au ajuns in tari ca Irlanda, Suedia, Canada, Rusia, dar privesc cu teama integrarea. Serghei Bunescu a investit cateva milioane de euro in utilaje performante pentru Casa de Vinuri Husi: ?Suntem ramasi mult in urma in ceea ce priveste tehnologia de obtinere a vinurilor. Este o problema nationala. Abia acum dotam fabricile noastre cu utilaje din Spania si Italia. Iar plantatiile de vie sunt imbatranite. Fara investitii, nu putem vorbi de rezultate si productii spectaculoase. Ca sa infiintezi un hectar de vie si pana sa ajungi