BUCATARIA DE ALTADATA Biblia. Provenind de la cuvantul grecesc "biblios" - carte, Cartea Sfanta sau Sfanta Scriptura, prin care Dumnezeu comunica oamenilor vointa Sa, este indiscutabil "Cartea Cartilor". Exegeza Sfintei Scripturi este covarsitoare. Mai putine comentarii s-au facut insa despre principalele alimente, diferitele mancaruri si retetele lor, pomenite in Biblie. O temerara cercetare in acest sens realizeaza Eleonore Schmitt, autoarea cartii "Bibel Kochbuch": "Si pentru mine cautarile intreprinse intru aflarea delicateselor unei mese pentru cei care-au insufletit paginile Bibliei au facut obiectul unei calatorii pline de descoperiri surprinzatoare. In afara de multele recomandari privind retetele culinare am aflat cate ceva si despre modul de viata al oamenilor din timpurile stravechi, despre insemnatatea alimentelor si despre faptele insesi continute in Biblie".
Grau, orz, mei, linte, fasole, unt, branza, peste, carne de miel, de vita, de capra, vanat, verdeturi (anghinare, ceapa, papadie, praz etc.) si condimente (anason, chimen, coriandru, dafin, ienupar, marar, menta, mustar, scortisoara) sunt doar cateva ingrediente din care preparau mancarurile popoarele biblice. Cunoscutele parabole cu minunile realizate de Iisus Hristos, precum inmultirea painii si a pestelui, transformarea apei in vin din Caana, ne arata ce se manca si ce se bea in mod obisnuit in acele timpuri.
Despre priceperea si importanta maestrilor bucatari de acum aproape o mie de ani i.Hr., enciclopediile apusene citeaza despre legendarul Solomon, rege al Israelului, care avea la curtea sa doisprezece bucatari, cate unul pentru fiecare luna a anului. In lunile in care nu erau "de serviciu", emisarii gastronomi ai regelui cutreierau tinuturile pentru a indestula camarile. Misiunea lor nu era deloc usoara. La ospetele zilnice ale inteleptului Solomon luau parte peste o mie de perso