Adevarul e ca noi, romanii, nu am dobandit inca respectul cuvenit fata de legitatile economice. Pentru asta am platit mereu cu varf si indesat. Platim si acum. (...) Nimeni nu poate sa desfida nici legile naturii, nici pe cele ale economiei fara ca, apoi, sa poarte povara unei astfel de nesabuinte.Motto:
Noi, romanii, nu am dobandit inca respectul cuvenit fata de legitatile economice. Pentru asta am platit mereu cu varf si indesat. Platim si acum.
Nu cred ca acordul cu FMI ar fi murit. Acordul e in viata si, cel putin pana in iulie 2006 - indiferent de divergentele sau de punctele de vedere diferite dintre Guvern si Fond - , cerintele stipulate in acest document nu pot fi sfidate. De aici, si nedumerirea legata de acele cantece de sirena ce ne ademenesc in "Golful Emanciparii". Mai ales ca, recent, Raportul Comisiei Europene, ce ne da atatea dureri de cap in aceste zile, mai ales din cauza avertismentelor primite de la Bruxelles, a reluat metodic, intr-un intreg capitol, toate cerintele Fondului Monetar International.
Emanciparea invocata e o iluzie. Pentru ca fata de cerinte izvorate din legitati economice, cum sunt corelatiile salarii-productivitate, consum-productie si multe altele, nu poate fi vorba de emancipare. Am putea noi sa speram, in aceasta lume in care tot ce este legat de munca, de consum si de productie se cuantifica, se sintetizeaza in indicatori economici, pentru o exacta masurare si pentru a pune neincetat in balanta deciziile si rezultatele lor, ca ne-am emancipa judecand lucrurile numai "dupa ureche", lautareste, fara nici un fel de partitura in fata?
Adevarul e ca noi, romanii, nu am dobandit inca respectul cuvenit fata de legitatile economice. Pentru asta am platit mereu cu varf si indesat. Platim si acum.
In istorie, ori de cate ori au fost sfidate legitatile economice a iesit rau. Atat pentru tarile mic