ROMANIA CULINARA Sarmale, parjoale, varza cu slaninuta sunt cateva dintre bucatele pregatite de vasluience
Judetul VASLUISuprafata: 5.318,4 km patrati Populatie: 462.703 locuitori Localitati principale: Vaslui, Barlad, Husi, Negresti Resedinta de judet: Vaslui Ape: Prut, Crasna, Vasluiet Obiective turistice: Castelul Mavrocordat, construit in secolul al XIX-lea, Cetatea lui Stefan cel Mare, datand din secolul al XV-lea, Biserica Sf. Ioan, de asemenea fondata de Stefan cel Mare in secolul al XV-lea sunt cateva din numeroasele vestigii istorice si culturale pastrate in judetul Vaslui.
La sud de Vaslui se afla Podul Inalt unde, in 1475, Stefan cel Mare a invins armata otomana condusa de Suleiman Pasa.
Drumul spre Vaslui inseamna inainte de toate o reintoarcere in labirintul misterios al trecutului. Un prezent, trait si perceput de multe ori prin oglinda vremurilor de mult apuse, asupra carora dainuie inca figura marelui Stefan. Locuri pline de legenda si incarcate de istorie, traditii, mituri, credinta, gastronomie, toate te fascineaza de cum pui piciorul pe taram vasluian. Oamenii sunt deschisi si dornici sa-ti impartaseasca din propriile experiente. Nu trebuie rugati sa vorbeasca, caci se ofera singuri sa-ti povesteasca despre traiul lor de zi cu zi. Sunt dintre cei capabili sa transforme banalitatea vietii in ceva fantastic, gasind in fiecare nor o raza de soare. Toate ca toate, dar v-as sfatui, asa, din proprie experienta, sa nu-i provocati la subiectul numit gastronomie! Si trebuie sa recunoastem ca bucataria moldoveneasca are traditii stravechi si obiceiuri inconfundabile. O mancare simpla, fara pretentii, dar extrem de gustoasa si bine pregatita. Tara celor mai gustoase borsuri, a slaninei afumate ce nu lipseste in ruptul capului din pivnita gospodarilor, a parjoalelor, sarmalelor, cozonacilor, colacilor impletiti si placintelor!
TRADITI