Maximum 15 grame de sare pe zi. Aceasta recomandare a specialistilor este insa greu de respectat in conditiile in care alimentele de baza ca painea, mezelurile, branzeturile ascund o mare cantitate de sare.
Pentru a limita consumul de sare este indicat sa avem o dieta bogata in produse proaspete. In plus, este foarte important sa observam cu atentie cantitatea de clorura de sodiu mentionata pe etichetele alimentelor preparate. Industria agroalimentara utilizeaza cantitati considerabile de sare in scopul conservarii produselor. Legumele, carnea, pestele contin in mod natural extrem de putina sare. Dar de indata ce sunt conservate, continutul lor de sare creste considerabil. Nutritionistii atentioneaza ca exista urme de sare chiar si in unele produse dulci: cereale instant, bauturi carbogazoase, iaurturi. Iata cateva exemple: un bol de corn flakes = 0,96 g sare un baton cu ciocolata = 0,14 g sare o paine = intre 4 si 5 g sare o portie de supa instant = 1-2 g sare 50 g alune prajite = 1,5 g sare o cutie de cola = 0,03 g sare
IN TOP. Potrivit specialistilor, in topul alimentelor celor mai sarate se plaseaza mezelurile. Si pentru ca acestea fac parte din meniul nostru zilnic, este indicat ca sa fie consumate cu masura.
RECOMANDARI. Este bine ca alimentele sa fie potrivite de sare in timpul prepararii, si nu dupa aceea. Astfel, sarea se imbiba in alimente, obtinandu-se gustul dorit cu o cantitate mica de sare. Nu puneti sare fara sa gustati alimentele si alegeti o solnita cu orificii mici astfel incat cantitatea adaugata sa fie limitata. Pentru a gati mancaruri savuroase mizati mai mult pe plante aromatizante decat pe sare. Daca respectati aceste recomandari, nutritionistii va asigura ca in 15 zile papilele gustative de adapteaza si veti incepe sa apreciati savoarea alimentelor mai putin sarate.
DEFICIT DE IOD LA GRAVIDE In Romania se inregistr