Ospetele somptuoase s-au organizat la Roma incepand cu secolul al II-lea i.e.n. In epoca imperiala ele au devenit o moda la curtea imparatilor, dar si a patricienilor. Ospetele somptuoase s-au organizat la Roma incepand cu secolul al II-lea i.e.n. In epoca imperiala ele au devenit o moda la curtea imparatilor, dar si a patricienilor.
Celebre au ramas ospetele de la curtea imparatului Nero si a lui Trimalchion, un libert (sclav eliberat) ajuns foarte bogat. De la Petronius, considerat "arbitrul elegantei", autorul romanului de moravuri "Satyricon", avem descris luxul prezentarii, abundenta si excentricitatea mancarurilor, la unul dintre banchetele oficiale oferite de Trimalchion, care a trait in primul secol al epocii imperiale.
In ce consta acest fast? La aperitiv, sclavii aduceau o masa pe care se afla un magarus de bronz. Pe spinarea magarusului erau doi desagi: unul era cu masline verzi, celalalt, cu masline negre. Langa asin se aflau doua podulete arcuite cu harciogi fripti si presarati cu miere si mac. Carnatii fripti erau adusi pe o frigare de argint, iar dedesubtul gratarului, in loc de carbuni, se aflau prune de Siria umplute cu seminte de rodie.
ABUNDENTA. Urma masa propriu-zisa, compusa din doua feluri de mancare si trei fripturi. Dar ce fripturi! La inceput era adusa, pe o tava mare, intr-un cos impletit, o gaina de lemn cu aripile intinse, de sub care se scoteau oua de paun a caror coaja era din aluat de prajitura. Inauntru avea fiecare cate o pasare mancatoare de smochine, invelita intr-un galbenus de ou cu piper. Al doilea fel era servit tot pe o tava rotunda, pe care erau zugravite cele 12 semne ale zodiacului. Pe fiecare semn era pusa mancarea cea mai potrivita zodiei: Berbec - mazare cornoasa; Taur - o bucata de carne de vita; Gemeni - fudulii si rinichi; Rac - o coroana; Leu - o smochina de Africa; Fecioara - ugerul unei scroa