GURMANDUL IN BUCATE In perioada Postului, cele mai multe gospodine incearca sa faca lucruri mai deosebite, pentru a iesi din monotonia cartofilor prajiti, a tocanitelor de ciuperci sau a mai stiu caror alte preparate obisnuite. Si atunci cauta prin cartile de bucate pe care le au la indemana retete cu care sa isi uimeasca familia sau invitatii. Dar gospodina moderna are o viata activa si nu are timp de cine-stie-ce mancaruri pentru care trebuie sa stai ore in sir in bucatarie. De aceea, cauta de fiecare data sa pregatesca preparate rapide, ingenios aranjate pe farfurie si foarte gustoase. Noi ne-am gandit sa le dam o mana de ajutor si am gasit o reteta foarte simpla, dar care il poate impresiona si pe cel mai pretentios gurmand.
RETETA. Pentru a o pregati aveti nevoie de o vanata, doi morcovi, un sfert de telina, 50 g patrunjel, 250 g praz, 3 linguri cu ulei de masline, sare, piper, 50 g migdale, ulei de floarea soarelui. Dupa cum va dati seama, cu mai putin de 10 lei noi puteti realiza un preparat foarte interesant. Nici modul de preparare nu cere mult timp, astfel incat pentru acest aperitiv nu aveti nevoie decat de imaginatie. Vanata se taie pe lungime, in felii de 2-2,5 centimetri, apoi se prajeste in ulei de floarea-soarelui pana devine aurie. Cand este gata, se scoate pe o hartie pergament. Morcovul, prazul si telina se taie julien. Uleiul de masline se incalzeste intr-o tigaie, dupa care se pun legumele si se lasa aproximativ sase minute. Se asezoneaza cu sare si piper. Apoi se pune patrunjelul. Cand sunt gata, se scot intr-o sita si se lasa acolo pana se scurge uleiul. Din feliile de vinete se fac rulouri umplute cu legumele sotate. Se face un sos din busuioc proaspat, ulei de masline, doua rosii, sare si piper. Pentru aceasta se taie rosiile cubulete, busuiocul se toaca foarte marunt, se amesteca apoi cu ulei de masline si cu migdalele prajite intregi.