Gheorghe Flutur a convocat ieri, la Braila, Comandamentul Judetean pentru Situatii de Urgenta si prefectii din judetele Galati, Vrancea, Buzau si Ialomita. Cu acest prilej au fost inventariate toate localitatile cu potential, in special cele care sunt pe marginea baltilor si a lacului de pe Valea Calmatuiului.
Virus adus cu bocancii
Pentru 26 dintre aceste localitati s-au instituit ieri masuri speciale de supraveghere. ?Nu pentru ca am avea anumite semne de intrebare, ci pentru ca dorim sa prevenim orice evolutie a bolii in aceasta zona?, a explicat Flutur.
In primul rand, localitatile respective vor fi arondate unor medici veterinari, inclusiv celor 11 medici si tehnicieni sositi din restul tarii ca sa-i ajute pe cei din Braila. Acestia vor coordona actiuni de supraveghere a starii de sanatate a pasarilor. Masurile de protectie se refera si la informarea corecta a populatiei, dirijarea prin filtre a populatiei, plasarea de covorase cu material dezinfectant in special la intrarea in localitatile respective, dar si la institutiile scolare ori la biserici. Vanatorii si pescarii vor trebui sa respecte anumite norme de igiena, inclusiv sa treaca prin filtre de dezinfectie cand se intorc de pe balta, deoarece, spune ministrul Flutur, ?sunt semnale ca exista posibilitatea ca acest virus sa fie adus prin noroiul care vine pe incaltaminte din balta sau din camp?.
Presiune virala pe Valea Calmatuiului
?Va garantam ca situatia este sub control si ca autoritatile fac eforturi deosebite. Am despagubit la timp populatia cu toate pierderile pe care le-a avut in ceea ce priveste sacrificarea pasarilor?, a mai afirmat ministrul agriculturii. El a mai adaugat ca, in perioada urmatoare, se vor lua mult mai multe probe din Braila, respctiv 1.200 saptamanal. Ieri-seara, era asteptata confirmarea sau infirmarea de la Laboratorul Central din Bucu