Din ce in ce mai necinstiti
Sondajul realizat de Institutul Gallup pentru TI releva ca 57% din populatie considera ca nivelul de coruptie a crescut in ultimii trei ani si doar 10% ca s-a diminuat. Populatia dovedeste acelasi pesimism si in ceea ce priveste viitorul: 44% din subiectii intervievati cred ca fenomenul coruptiei va lua amploare in urmatorii trei ani, 30% apreciaza ca acesta va ramane la acelasi nivel si 19% cred ca se va diminua. ?Daca oamenii sunt pesimisti, nu vor avea sentimentul ca pot face ceva? impotriva coruptiei, apreciaza Labelle.
Occidentalii n-au incredere in partide
Partidele politice sunt percepute drept cele mai corupte institutii in toate regiunile lumii, cu exceptia Africii, unde politia este considerata a fi institutia cel mai puternic afectata. Printre tarile bogate, unde partidele politice sunt percepute ca fiind cele mai corupte institutii, raportul a citat Germania, Canada, Spania, Statele Unite, Finlanda, Franta, Israel, Italia, Japonia, Luxemburg, Elvetia si Marea Britanie.
Potrivit studiului TI, in Europa Occidentala sectoarele afacerilor si mass-media sunt, de asemenea, considerate corupte, fiind la mica distanta in top de partidele politice.? (Jacqueline Prager,? jacqueline.prager@evz.ro)
Mai rau decat anul trecut
?Romania este una dintre cele mai corupte tari, prezentand o coruptie endemica si sistemica la aproape toate nivelurile institutionale?, reiese din Barometrul Coruptiei Globale 2005, dat publicitatii ieri de Organizatia Transparency International Romania.
Concret, partidele politice si parlamentul sunt institutiile cele mai afectate de acest flagel. Pe locurile urmatoare se plaseaza sistemul vamal, cel judiciar, sanitar, politia si sectorul afacerilor, dupa cum apreciaza directorul executiv al Transparency International, Victor Alistar.
Viata politica romaneasc