Destituirea directorilor de spitale si inlocuirea Consiliilor de Administratie, prin decizie ministeriala, sunt abuzive. Nicolaescu nu are sustinere juridica in Legea spitalelor. Marele tsunami politic, poreclit "reforma sistemului sanitar", poate fi demontat in instanta. Destituirea a 15 directori de unitati medicale si inlocuirea a 24 de Consilii de Administratie (C.A.) in baza unui ordin ministerial este ilegala.
Conform Legii spitalelor, directorii generali sunt numiti, prin concurs, de catre C.A., nu de catre Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF).
IMPOSIBIL. Daca vointa politica il impinge, totusi, pe titularul liberal al portofoliului Sanatatii sa-si doreasca schimbarea a clientilor vechii puteri cu cei proprii, atunci mareea oranj poate matura fix reprezentantii MSF in C.A.-urile de spitale sau, dupa caz, pe cei ai Directiilor Judetene de Sanatate Publica. Restul administratorilor spitalelor (pana la 7 sau 9, in functie de marime sau complexitatea serviciilor medicale) sunt numiti si pot fi revocati de consiliile judetene sau locale, finantele publice locale, Colegiul Medicilor, Ordinul Asistentilor Medicali, eventual de Senatul Universitar (pentru cele clinice si universitare). Directorul de spital, numit in functie de C.A. prin concurs, devine, sine die, administrator. Prevederile anterior nominalizate se aplica spitalelor publice, nu si celor mixte sau private, in cazul carora legislatia prevede, dupa caz, alte forme de numire a sefilor.
Eugen Nicolaescu nu a anuntat, in conferinta de presa de duminica, si existenta ordinelor ministeriale, ci doar intentia sa de a le emite. Legea spitalelor prevede, in plus, ca revocarea membrilor Comitetului director (directorul general, directorul general adjunct medical, directorul economic, contabilul-sef, directorul de ingrijire) - in cazul nerealizarii indicatorilor de performanta a activitatii