Asociatia Romana a Carnii (ARC) estimeaza o crestere a preturilor la preparatele din carne de circa 15%, incepand cu anul viitor, daca vor fi anulate scutirile de taxe vamale la unele importuri de carne de porc sau va fi stabilita o taxa unica mai mare de 5%. Reprezentantii ARC au solicitat, luni, Ministerului Agriculturii, fie mentinerea actualelor exceptari de taxe la importurile de carne de porc, fie stabilirea unei taxe unice de maxim 5%. Pe de alta parte, crescatorii de porci au cerut introducerea unei taxe vamale unice de 20% la importuri. Importurile de carne de porc transata si congelata au fost scutite in acest an de la plata taxelor vamale, spre deosebire de carnea refrigerata, unde s-a aplicat o taxa de 20%. Membrii ARC afirma ca stabilirea unei taxe vamale unice mai mare de 5% va determina scumpirea produselor si implicit scaderea consumului, in conditiile in care in ultimele doua-trei luni a fost consemnata o reducere a cererii din partea consumatorilor de pana la 15%. In prezent, doar 13 unitati de procesare a carnii sunt agreate la exportul in UE, in timp ce alte 134 fabrici s-au angajat sa faca investitii pentru respectarea normelor UE. De asemenea, un numar de 17 unitati au solicitat perioade de tranzitie pana in 2009. Potrivit ARC, aproximativ alte 1.000 de unitati vor iesi din piata, intrucat nu vor putea produce la standardele solicitate de UE.
Importam mai multa carne de porc
Importurile de carne de porc s-au ridicat, in primele noua luni, la circa 137.000 tone, fata de 91.116 tone in aceeasi perioada de anul trecut, in conditiile unei productii interne de aproximativ 60.000 tone, conform datelor ARC. Potrivit oficialului asociatiei, pretul unui kilogram de carne de porc (carcasa) din import ajunge la 75.000 lei vechi, fara TVA, nivel aproape similar celui practicat de producatorii interni, insa oferta de pe piata autoht