Trei prefecti au demisionat ieri din partidele lor pentru a putea da examenul in urma caruia sa ramana in continuare prefecti.
Este vorba despre Radu Prisacaru (Iasi) si Ciprian Minodor Dobre (Mures), ambii demisionari din PNL, si de Andrei Todea (Salaj), ex-membru PD.
Prefectii si subprefectii nu vor mai reprezenta partide politice si nu vor mai putea fi schimbati din functie odata cu guvernele. De la 1 ianuarie, ei vor avea statut de administratori profesionisti ai judetelor, carora li se asigura stabilitatea in functie. Ei pot fi mutati dintr-un judet in altul, in functie de nevoile guvernului.
Executivul a modificat, saptamana aceasta, prin ordonanta de urgenta, legea care-i transforma in inalti functionari publici pe cei pusi sa coordoneze activitatea serviciilor deconcentrate. Actul normativ a fost adoptat fara dezbatere parlamentara deoarece depolitizarea functiei trebuie realizata, conform angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana, pana la inceputul anului viitor.
Actualii prefecti si subprefecti trebuie sa opteze, zilele acestea, intre calitatea de membru al unei formatiuni politice si cea de functionar public. Pana la sfarsitul lunii, cei care decid sa ramana in fruntea administratiilor judetene vor sustine examene de atestare pe post.
Majoritatea prefectilor au decis deja sa sustina examenul de ramanere in functie.
Vor sa ramana prefecti
BUCURESTI. Prefectul Mioara Mantale intentioneaza sa ramana prefect, urmand sa renunte la calitatea de membru al PD
CLUJ. Si Alin Tise vrea sa paraseasca PD si sa ramana in fruntea prefecturii. El nu si-a depus inca demisia.
VALCEA. Anuta Handolescu, prefectul judetului, vrea sa renunte la cariera politica, alegand functia pe care o ocupa in prezent, chiar daca risca „sa i se clatine scaunul din patru in patru ani".
HUNEDOARA.