- Cat de dependenti suntem de soare si, mai ales, de lumina?
- Soarele a fost din cele mai vechi timpuri simbolul vietii, sursa de energie, elementul fara de care nu ar fi fost posibila viata pe Pamant. Civilizatiile antice l-au zeificat, plantele cresc spre lumina solara, iar intreg ritmul de viata al omului si animalelor este cronometrat de rasaritul si de apusul soarelui. Este vorba de "ritmul circadian". Miscarea de revolutie in jurul soarelui produce alternanta sezoniera. Fiind creat in acest ritm de "metronom", organismul nostru a dezvoltat celule, sisteme si functii extrem de complexe, cum ar fi sistemul nervos, endocrin, de reproducere, care au perioade de "veghe" sau "de somn", in functie de intensitatea luminii solare. Acestea sunt influentate si de presiunea atmosferica (este de mult cunoscuta "meteorosensibilitatea", care provoaca uneori crize migrenoase, suferinte reumatice etc).
Cercetarea moderna de psihofarmacologie a reluat date de observatie mai vechi si a reconsiderat lumina solara (si nu numai) ca factor important de influenta a starilor de dispozitie ale oamenilor. Daca lumina are o influenta certa asupra starii psihice, poate fi studiata riguros si poate fi folosita ca factor terapeutic in tratamentul starilor depresive, de exemplu. Analizand aceste fenomene, cercetatoarea Anna Wirtz-Justice, de la Centrul de Cronobiologie al Spitalului Universitar de Psihiatrie din Basel (Elvetia), a elaborat cateva strategii de terapie prin lumina a starilor depresive. Acestea au dat rezultate surprinzatoare, fiind considerate tratamente concomitente sau chiar alternative in tulburarile afective.
- Ce se intampla cu dispozitia noastra atunci cand vremea este mohorata?
- Cred ca ar trebui sa nuantam putin: oamenii pot fi veseli, chiar fericiti, si pe ploaie, si in miezul noptii, si in toiul iernii... Vremea in sine nu ne indispune,